

مرتب شده بر اساس
1.
0 نظر 
کد : 2667
چکیده : آغاز فلسفه، ترجمه گویا، علمى و روان از کتابِ گرانسنگِ «بدایة الحکمه» تألیف مرحوم علامه طباطبائى است که در آن، علاقهمندان فلسفه را با بحثهاى مقدماتى فلسفه به صورت دقیق و منظم، آشنا مىکند.
این کتاب را آیة اللَّه محمد على گرامى که خود از اساتید مشهور و پرسابقه فلسفهاند به فارسى ترجمه کردهاند.
اثر حاضر، از این موضوعات بحث کرده است: کلیات مباحث هستى، وجود ذهنى و خارجى، مواد سهگانه وجوب، امکان و امتناع، ماهیت، معقولات عشر، علت و معلول، واحد و کثیر، سبق و لحوق، قوه و فعل، علم و عالم و معلوم، مسائل مربوط به واجبالوجود.
2.
6 نظر 
کد : 2261
چکیده : ارسطو در جهت مخالف فلسفه افلاطونی، فلسفه مشایی را بنیان نهاد. وی به متفکران بعد از خود تأثیر عمیقی نهاد به طوری که بسیاری از فیلسوفان و اندیشمندان در جهان شرق اسلامی و غرب مسیحیت، پیرو سنت فلسفه مشایی هستند. سنت مشایی در جهان اسلام توسط ابنسینا تأسیس شد، اما سرانجام سهروردی آن را مورد نقد قرار داد و سنت اشراقی را در برابر سنت مشایی ابداع نمود. حکمت مشایی بر عقل و منطق تأکید میکرد، اما حکمت اشراقی علاوه بر عقل، بر تهذیب نفس نیز پای میفشرد.
کتاب حاضر در دو مرحله و هر مرحله شامل چندین فصل، فلسفة مشائی و اشراقی را تبیین میکند.
3.
1 نظر 
کد : 2945
چکیده : کاستیهای کتابهای فلسفی پیشینیان، حکیم سبزواری و علامه طباطبایی را برانگیخت تا کتابهای شرح منظومه، بداية الحکمه و نهاية الحکمه را برای استفادة فلسفه تدوین نمایند. هم اکنون رایجترین کتابهای درسی فلسفه اسلامی عبارتند از: شرح منظومه ونهاية الحکمه. قرار گرفتن این دو کتاب در چرخة تعلیم و تعلّم فلسفه و اقبال اساتید و دانشجویان به آنها نه به خاطر اقبال نیک آنها بلکه به سبب اتقان آنهاست. کتاب پیش روی، شرح منظومه و نهايةالحکمه را از جهات متعدّدی مورد بررسی و مداقّه قرار داده است که تطبیق بودن این نقد و بررسی، فایدة آن را دو چندان کرده است.
4.
1 نظر 
کد : 2185
چکیده : صوفىگرى، مشربى است که با ادعاى تهذیب دل و صاف و صیقلى کردنِ قلب، در میان فرقههاى اسلامى سربرآورد و به
علل و عواملى با این ادعاى حق، به راه باطل رفت و با اتّخاذِ شیوههاى نامناسب و غیرشرعى، آموزههاى دینى را زیر پانهاد و در خصوصِ تعالیم اسلام، به پندارهاى ناصواب دچار گشت.
اثر حاضر در شش فصل، همه جنبههاى این مشرب را بررسى و موارد لغزش آن را به تفصیل آورده است.
5.
0 نظر 
کد : 2387
چکیده : امروزه بسیاری از متفکران ایرانی در عرصة مطالعات سیاسی ـ اجتماعی متأثر از اندیشة نسبیگرایانة میشل فوکو هستند؛ در حالیکه به دلیل مبانی ذاتگرایانه و حقیقتگرایانه در اندیشة دینی باید از نگاه نسبیگرایانة گفتمانی پرهیز کرد.
نفی ازلی و ابدی بودن حقیقت و ناشی دانستن آن از گفتمانهای خاص، سنخیتی با مبانی و اصول اسلامی و لایههای آن ندارد. تن دادن به نسبت هستیشناختی، معرفتی و ارزشی این اندیشه با دین و مکتب فکری اسلام سازگار نیست. تنها لایة مورد قبول در اندیشة فوکو ارجاع دادن به یک امر واقع و بیرونی (زمینه) است که این بهرهبرداری نباید به تاریخگرایی و زمینهگرایی منتهی شود.
اثر حاضر، الگوی تحلیلی میشل فوکو را در مطالعات دینی، در فصلهای متعددی ارزیابی کرده است.
6.
0 نظر 
کد : 3294
چکیده : نماز، زیباترین و عمیقترین نیایش است. آدمى در این عبادتِ شوقانگیز، درس عشق و عبادت را مىآموزد. نماز، گنج عشق است و معراج مؤمن، وقت سودنِ سر به خاک و بردنِ دل به افلاک که دل، حرم الهى است.
در آیات و روایات بر این فریضه الهى، تأکید فراوان شده و شرط قبولىِ اعمال دیگر است.
اثر حاضر نماز و ارکان آن را با استفاده از آیههاى قرآنى و روایات معصومین: و تفسیر حکما و عارفان، شرح کرده است.
7.
0 نظر 
کد : 2395
چکیده : عرفان عملى و نظرى، دو مقولة مهم در میراثٍ فرهنگى مسلمین است که در تربیت فکرى و روحى بشر، سهم به سزایى داشته و دارد. آثار فراوان علمى در این زمینه، گواه سترگىِ این تلاش است. یکى از آنها کتاب حاضر است با نام «اشعّة اللّمعات» تألیف عبدالرحمن جامى. این کتاب شرحى است بر «لمعاتِ» فخرالدین عراقى از عارفان و شاعران قرن هفتم هجرى که در 28 لمعه مباحث اساسى عرفان نظرى را کاویده است.
8.
0 نظر 
کد : 3387
چکیده : این اثر، ترجمة روانی است از کتاب «اصطلاحات الاصول» که در زمینة علم اصول فقه، منحصر به فرد و ابتکاری است. کتاب حاضر، حاصل نظریات اکثر محققان و عصاره افکار متأخرین است؛ به گونهای که خواننده را از کوتاهترین راه به مطلوب خود میرساند و خواستهاش را به نیکوترین بیان ارائه میدهد. آية الله مشکینی این کتاب را در چند مرحله تکمیل کرده و در معرض استفاده طلاب عزیز قرار داده است.
9.
0 نظر 
کد : 2908
چکیده : اصطلاحات و واژههای فلسفی، گاهی از جهت لفظ و یا معنا، با هم مشابهت و مشارکت دارند، همین مشابهتها باعث خطاها و یا دیرفهمیهایی میشود؛ از همین رو، باید برای علاقهمندان تفاوت اصطلاحات را توضیح داد.
اثر حاضر با همین انگیزه، فقط آن دسته از اصطلاحات فلسفی را که با یکدیگر تشابه لفظی و یا معنوی دارند، جمعآوری و شرح کرده است.
10.
0 نظر 
کد : 2728
چکیده : «اصول فلسفه رئالیسم» اثرى سترگ و گرانسنگ در فلسفه اسلامى، که حاصل بحثهاى فلسفى فیلسوف گرانقدر استاد علامه سید محمد حسین طباطبائى است که مجموع آن به چهارده مقاله بالغ گردیده است:
نخستین مقاله درباره چسیتى فلسفه، مقاله دوم، فرق میان فلسفه و سفسطه، سومین مقاله علم و ادراک، مقاله چهارم ارزش معلومات و پنجم پیدایش کثرت در ادراکات، ششمین مقاله ادراکات اعتبارى، مقاله هفتم پیرامون وجود... و در نهایت در چهاردهمین مقاله درباره خداى جهان و جهان بحث شده است.